Monipuolinen treeni tekee mestarin lajissa kuin lajissa

Oli kyseessä sitten salibandyn intohimoinen pelaaja tai jonkin muun lajin tavoitteellinen harrastaja, monipuolinen kuntoilu on avain parempaan menestykseen. Liikkua kannattaa siis myös pelikentän ulkopuolella, sillä hyvä kunto, liikkuvuus ja toimiva lihaksisto rakentuvat kattavasta harjoittelusta.

Pyöräilystä on moneksi

Pyöräily on paitsi erinomainen keino liikkua paikasta toiseen, myös kuntoilua vailla vertaa. Polkemisen lukemattomiin erilaisiin hyötyihin kuuluvat muun muassa peruskunnon ja suorituskyvyn koheneminen sekä kestävyyden parantuminen. Iltalehden artikkelin mukaan jo puolen tunnin rivakka pyöräily tuo mukanaan monenlaista terveyshyötyä esimerkiksi verenkierrolle ja sydämen toiminnalle.

Kuntoiluun sopii erityisen hyvin maasto- ja maantiepyörän näppärimmät ominaisuudet yhdistävä hybridipyörä, mutta millä tahansa laadukkaalla polkupyörällä pääsee ongelmitta alkuun. Jos satulaan hyppääminen houkuttelee, mutta kuntoiluun sopivaa kaksipyöräistä ei vielä ole hankittuna, saa sopivan menopelin tilattua kädenkäänteessä Cykelkraft.fi-nettikaupasta.

Juokseminen kannattaa

Kauniissa maisemissa tehty juoksulenkki kehittää aineenvaihdunnan, ääreisverenkierron, lihasten ja peruskunnon lisäksi myös mieltä. Juokseminen on loistavaa treeniä lajin kuin lajin oheen eikä harrastuksen aloittamiseen tarvita kummoista budjettia. Panostaa kannattaa kuitenkin asianmukaisten juoksukenkien hankintaan sekä oikean juoksuasennon ja askelluksen opettelemiseen. Kun liikeradat ovat kunnossa, runsaallakaan juoksemisella ei ole ikäviä haittavaikutuksia.

Uimalla treenaat koko kroppaa

Vastusharjoittelua ja aerobista harjoittelua yhdistävä uinti on loistava ja monipuolinen liikuntamuoto, joka sopii hyvin monipuolistamaan treeniä kaikkien lajien harrastajille. Toisin kuin pyöräilyä ja juoksua, uimista voi hieman kylmänarempikin suomalainen harrastaa ympäri vuoden eikä suurta rahallista panostusta tarvita.

Keho aktivoituu uidessa kokonaisuudessaan aina selkää ja käsivarsia myöten. Lihaskunto kehittyy tehokkaasti veden vastuksen ansiosta ja lihasmassaa saa kartutettua kuin itsestään. Olo on vedessä kevyt, mutta energiankulutus ja kehon kuormitus ovat korkeammalla kuin arvaisikaan. Monipuolisesti liikkuvalle uinti sopii tasapainottavaksi lajiksi esimerkiksi juoksu- tai pyöräilypäivien väliin.

Lihakset koville kuntosalilla

Jos lihasmassaa haluaa kasvattaa toden teolla, kannattaa omaan viikko-ohjelmaan mahduttaa kuntosalitreeni jos toinenkin. Salivierailut tekevät terää muidenkin lajien parissa liikkuvalle ja keskittyä voi aina niihin lihasryhmiin, jotka kulloinkin tuntuvat kaipaavan pientä lisähuomiota. Lihaskunnon kohentaminen kuntosalilla on erityisen houkutteleva ajatus talvisin, kun ulkotreeni esimerkiksi pyörän selässä ei välttämättä tunnu parhaalta mahdolliselta ajatukselta – toisaalta hangessa polkeminen laittaa sekin alavartalon lihakset melkoiselle koetukselle!